-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření1 hod 30 min
-
Porce4
-
Celkový čas2 hod
Králík na smetaně je klasika, která se hodí třeba k nedělnímu nebo svátečnímu obědu a rozhodně neomrzí. Připravte si jej s hrníčkovým knedlíkem nebo klasickým houskovým jako já.
Nejlepší králík na smetaně je každý recept, který je připravený především s láskou. Omáčka se velice podobá svíčkové na smetaně, jen je doplněná o králičí maso. Při dodržení postupu jej zvládne připravit i ten, kdo často nevaří. Doporučuji ke králíkovi na smetaně připravit kynuté houskové knedlíky. Doporučuji králíka naložit den dopředu do pekáčku a druhý den jej nechat péct.
Suroviny na králíka na smetaně
- 4 porce králíka
- 100 g anglické slaniny
- sůl, pepř
- 1 cibule
- 1 ks petržel
- 1/4 celeru
- 3-4 mrkve
- 1 bobkový list
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 3 kuličky jalovce
- lžička tymiánu
- šťáva z 1/2 citronu
- 100 g másla nebo sádla
- 250 ml tučné smetany
- 1 lžička plnotučné hořčice
- ocet a cukr
- vývar na podlití
Nejlepší králík na smetaně postup přípravy
- Porce králíka si očistěte, osolte a opepřete a dejte do pekáčku. Cibuli oloupejte a pokrájejte, to samé udělejte s kořenovou zeleninou a dejte do pekáče. Přidejte bobkový list, nové koření, jalovec, pepř a tymián a přikryté nechte do druhého dne v lednici.
- Do pekáčku přidejte slaninu na nudličky (můžete už při marinování, ale já zapomněla) a přidejte také máslo nebo sádlo. Pekáč podlijte a pečte v předehřáté troubě na 180°C doměkka podle trouby. Během pečení, které trvá zhruba hodinu králíka kontrolujte a podlévejte v případě potřeby. Hotové maso vyndejte.
- Základ zbavte koření vcelku. K zelenině přidejte tučnou smetanu, šťávu z citronu, plnotučnou hořčici, cukr a vše rozmixujte do hladké směsi. Můžete toto dělat v pekáčku, pokud je vhodný a nebo tento proces dělejte v kastrolu. Rozmixovanou omáčku zahřívejte a nařeďte podle potřeby vývarem popř. vodou. Nakonec omáčku okyselte octem nebo doslaďte cukrem.
- Jakmile je omáčka hotová, můžete vrátit králíka do omáčky i s kostí nebo jen obrané maso. Podávejte ke knedlíkům a můžete přidat také šlehačku a brusinkový džem.
Chutnal vám nejlepší králík na smetaně? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší králík na smetaně
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review