Nejlepší králík na smetaně

Nejlepší králík na smetaně
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    1 hod 30 min
  • Porce
    4
  • Ready In
    2 hod

Králík na smetaně je klasika, která se hodí třeba k nedělnímu nebo svátečnímu obědu a rozhodně neomrzí. Připravte si jej s hrníčkovým knedlíkem nebo klasickým houskovým jako já.

Nejlepší králík na smetaně je každý recept, který je připravený především s láskou. Omáčka se velice podobá svíčkové na smetaně, jen je doplněná o králičí maso. Při dodržení postupu jej zvládne připravit i ten, kdo často nevaří. Doporučuji ke králíkovi na smetaně připravit kynuté houskové knedlíky. Doporučuji králíka naložit den dopředu do pekáčku a druhý den jej nechat péct.

Suroviny na králíka na smetaně

  • 4 porce králíka
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl, pepř
  • 1 cibule
  • 1 ks petržel
  • 1/4 celeru
  • 3-4 mrkve
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 3 kuličky jalovce
  • lžička tymiánu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 g másla nebo sádla
  • 250 ml tučné smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • ocet a cukr
  • vývar na podlití

Pečený králík na smetaně

Nejlepší králík na smetaně postup přípravy

  1. Porce králíka si očistěte, osolte a opepřete a dejte do pekáčku. Cibuli oloupejte a pokrájejte, to samé udělejte s kořenovou zeleninou a dejte do pekáče. Přidejte bobkový list, nové koření, jalovec, pepř a tymián a přikryté nechte do druhého dne v lednici.
  2. Do pekáčku přidejte slaninu na nudličky (můžete už při marinování, ale já zapomněla) a přidejte také máslo nebo sádlo. Pekáč podlijte a pečte v předehřáté troubě na 180°C doměkka podle trouby.  Během pečení, které trvá zhruba hodinu králíka kontrolujte a podlévejte v případě potřeby. Hotové maso vyndejte.
  3. Základ zbavte koření vcelku. K zelenině přidejte tučnou smetanu, šťávu z citronu, plnotučnou hořčici, cukr a vše rozmixujte do hladké směsi. Můžete toto dělat v pekáčku, pokud je vhodný a nebo tento proces dělejte v kastrolu. Rozmixovanou omáčku zahřívejte a nařeďte podle potřeby vývarem popř. vodou. Nakonec omáčku okyselte octem nebo doslaďte cukrem.
  4. Jakmile je omáčka hotová, můžete vrátit králíka do omáčky i s kostí nebo jen obrané maso. Podávejte ke knedlíkům a můžete přidat také šlehačku a brusinkový džem.

Chutnal vám nejlepší králík na smetaně? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejlepší králík na smetaně

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..